Evlerimizi ısıtmak kadar, sağladığımız ısıyı korumak için çatı izolasyonu yaptırmak da bir zorunluluktur. Çünkü yaşam mekanlarımızı sıcak tutmak için sıcaklığın dışarı sızmasını engellememiz gerekir. Dışarıdaki soğuk havanın içeri girmesini de engellemek için bazı işlemler yapmak veya yaptırmak gerekir.

membran çatı 00011
Yapılan bu işlemler hem sizin uzun vadede ekonominize katkı sağlarken gelecek nesillere de enerji tasarrufu sağlar. Isınmak için gereğinden fazla enerji sarfetmemiş olursunuz. Binalar temel yalıtımı yapılarak inşaa edilirse zeminden gelen yer altı suları ve yağmur suları binanızı aşındırmaz. Böylece binalarınız yıllar boyu dayanıklı olarak yerinde kalır. Temelden aşınmaya başlayan binalar temel izolasyonu yapılmadığı sürece depreme ve herhangi bir sarsıntıya karşı dayanıklılığını yitirir.
Dış cephe mantolama ise binanızın çevresini hava şartlarına karşı korur. Yaptığımız mantolama uygulamaları yağmur, kar gibi hava şartlarına karşı binanın aşınmasını engellerken dışarıdaki soğuğun içeri girmesini de engelleyerek kolay ısınmanızı ve ısının korunmasını sağlar. Bu sebeple yeni yönetmeliklere göre binaların çatı izolasyon ve dış cephelerinin uygulamalarının yapılması zorunlu kılınmıştır.
Özellikle teras katların hem yüksek olmaları hem de üstünde koruyacak bir katın olmaması nedeniyle ısınması daha zor olmaktadır. Teras çatı izolasyon uygulamalarında kullandığımız malzemenin kaliteli ve uzun süre kullanım sağlaması firma amacımızdır. Çatı kaplama ve Çatı onarımı işlemleri de yaparak çatılarınız için ihtiyaç duyduğunuz tüm işleri firmamızda bulabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular

Yaklaşık 10 yıllık bir yalıtım geçmişi olan evde oturuyorum.çatıda yalıtım malzemesi olarak cam yünü kullanılmış,acaba cam yününün ömrü ne kadardır?

Öncelikle çatı sistemi, camyününün kuru kalmasını sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Lifli malzemelerde lifler arasında %90 oranında hava boşlukları vardır. Dolayısıyla malzemeye su gelmesi halinde bu hava boşlukları suyla dolar. Su, malzemenin ısı yalıtım işlevini olumsuz yönde etkiler. Örneğin, iyi su yalıtımı yapılmamış bir çatıda yağmur suyu zaman içerisinde camyünü malzemesinin içine sızabileceği için camyününün ısı yalıtım işlevini kaybetmesine yol açabilir. Aynı durum, çatı altı yaşam alanı olarak kullanılıyorsa ve ısı yalıtım malzemesinin altında yaşam alanından gelen buharı önleyecek bir malzeme yoksa da yaşanabilir.

Ayrıca, çatı sisteminin ortalama sıcaklığı ısı yalıtım işlevi açısından önemlidir. Ortalama sıcaklık arttığında ısı yalıtım değeri düşer ve hatta yüksek sıcaklıklar camyünü liflerini birbirine bağlayan maddeyi eritebileceği için işlevini kaybetmesine yol açabilir. Bu açıdan, çatı sisteminin kendi içinde hava sirkülasyonu yapacak şekilde tasarlanması da önemlidir.

Sonuç olarak, ortam durumu yalıtım malzemelerine direkt etki edebileceği için çatınızda kullanılan yalıtım malzemelerinin durumunu kontrol ettirmenizi, gerekiyorsa onarım yaptırmanızı öneririz.

Daha fazla bilgi almak isterseniz lütfen benimle iletişime geçiniz.

Binamız 2007 yılında yapılmış ve bugüne kadar çatı aktarımı yapılmamış,acaba zamanı gelmiş midir? Çatı aktarımı kaç yılda bir yapılır?

Çatınızda herhangi bir sorun yaşamasanız bile yıllık olarak kontrolden geçirilmesi olası problemlerin önüne geçilmesi için önemlidir. Özellikle sonbahar başlamadan yıllık genel bir kontrol yaptırabilirsiniz. Bunun yanında 3 yılda bir detaylı bir keşif yapılarak çatının detaylarıyla birlikte konusunda uzman ekiplerce kontrol edilmesi gerekmektedir. İleride yaşanabilecek daha büyük problemlerin önüne geçilmesi için kontrol ve eğer varsa bakımlarının yapılması çatınızın daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

Çatıda kullanılan kiremit ağırlığının binaya etkisi nedir?

Çatıda kiremit ağırlığı zaman zaman teknik açıklamaya dayanılmadan yanlış aktarılan bir konudur. 100m2’lik bir çatıda yaklaşık 4,5ton bir ağırlık oluşturur. 5 katlı bir binanın toplam 600-700 ton ağırlığı düşünüldüğünde aslında bina statiği için kiremit ağırlığı çok küçük, hesaplamada göz ardı edilen bir ağırlıktır. Sonuçta çatı kaplama malzemesinin ağırlığı bina için önemli değildir. Diğer yandan çatı kaplama malzemelerinin olması gereken özelliklerinden biriside rüzgar dayanımıdır. Rüzgara karşı hafif malzemeler dayanıksız olabilmektedir. Çatıda hafif malzemeler kullanıldığında çatı taşıyıcısı da bu malzemeler göz önünde bulundurularak standartların altında yapılabilmekte bu da taşıyıcısı ile birlikte çatının tamamının uçmasına neden olabilmektedir.

1 metrekarede kaç adet kiremit kullanılır?

Metrekarede kullanılan kiremit adedi farklılaşabilmektedir. Kil kiremitler (Granada, Valensiya, Akdeniz, Kılıçoğlu 1) metrekarede 15 adet kullanılmaktadır, kil kiremitler içerisinde yer alan Alaturka Kiremit 30 adet kullanılmaktadır. Tercihiniz renkli kiremitler ise metrekarede 10 adet kullanılmaktadır.

Çatı rengini cephe ile uyumlu yapabilir miyim?

Pellentesque nec erat neque. Ut quam dui, sodales vitae velit non, faucibus vulputate ante. In hac habitasse platea dictumst. Suspendisse varius urna vitae dapibus fringilla. Donec arcu magna, auctor non felis a, volutpat elementum ipsum. Suspendisse ac nisl hendrerit, facilisis sapien commodo, posuere lorem. Donec eget lacus velit. Nullam pulvinar libero in consequat porta.

Çatıda Uygulama Garantisi neden önemlidir?

Çatı yıllar boyunca evinizin koruyucusu olmalıdır. Çatıda yanlış uygulamalar yapılması kısa veya uzun vadede ortaya çıkabilir. Uygulama ile ilgili garanti belgenizin olması sonraki yıllarda da ulaşabileceğiniz kurumsal bir muhatabınız olması önemli avantaj sağlayacaktır.

Çatıda nefes alan ürünlerin kullanılması neden önemlidir?

Her türlü yağışa ve yağışın zararlı etkilerine karşı koyabilme çatıların en önemli görevidir. Dışarıdan gelen doğal her türlü yağış çatıların doğrudan maruz kaldığı en önemli faktörlerdir. Yine evimizin içinden kaynaklanan su buharı da yoğuşma (nem) sebebiyle yapıya zarar verebilmektedir. Nem birikmesi evimize dışarıdan gelen doğal yağışlar kadar etki etmektedir. Nemin zararlı etkileri sadece çatıda değil yapının bütününü etkilediğinden ortamdan uzaklaştırılması yapının uzun ömürlü olması ve konforlu bir yaşam için önemlidir. Çatıda yalıtım için kullanılan malzemeler seçilirken çatı altının havalandırılması için buhar geçirgen yani nefes alan ürünler olması son derece önemlidir. Kullanılacak malzemenin buhar geçirgen olmaması çatı yapısını yani taşıyıcısını olumsuz yönde etkileyerek sorunların oluşmasına sebep olabilirken kullanıcıların sağlığını da olumsuz yönde etkileyecektir.

Çatıda ısı ve su yalıtımı yapılması gerekli midir?

Binalarda ısı kayıplarının %25’i çatıdan kaynaklanmaktadır. Çatı altı yaşam alanı olarak kullanılıyorsa çatıda ısı yalıtımı yapılması gereklidir. Su yalıtımı özellikle yağışın yoğun olduğu dönemlerde rüzgar ile birlikte suyun kiremit altından sızması sorunlarının önüne geçmek için yapılması son derece önemlidir.